Šajā weekendā uzzināju ko jaunu.
Kā izrādās mājbrūvētājam ir jāpiešaujas ne tikai pie saviem grāpjiem un jāzin to īpatnības, bet arī pie graudu placinātāja.
Atceros ka kādreiz lasīju par placinātāja ietekmi uz misas filtrēšanas ātrumu, taču neatceros lai tur klāt būtu norādes arī uz iegūstamā cukura daudzuma izmaiņām.
Tagad varu droši apgalvot, ka placinātājam ir tiešs sakars ar visa brūža efektivitāti.
Stāsts ir sekojošs. Pagāšgad pirku iesalu Jāņa un Ausmas vecajā veikalā. Manuprāt viņiem tur ir lielisks placinātājs – liels, jaudīgs un ļoti smuki saplacina graudus atstājot praktiski veselas miziņas.
Atradu krājumos maišuku ar Jāņa placinātu karameļiesalu:
Man personīgi bija nedaudz skumīgi kad viņi aizvērās, taču katram kokam ir divi gali. Šāds notikumu pavērsiens lika man iemācīties sagādāt iesalu un beidzot uzmeistarot pašam savu graudu placinātāju.
Jau pašā sākumā bija skaidrs ka placinātājs nav izdevies pārāk veiksmīgs un pirmo kucēnu nāksies slīcināt. Placinātājam nav regulējama atstarpe starp ruļļiem un viens gultnītis kaut kā šķībi ir uzpresējies kā rezultātā placinātājs pa reizinātājiem nejaucas. Vēlāk atklājās arī tas ka graudi otru rulli īsti negrib piedzīt un nācās izgudrot otra ruļļa piedziņu ar gumijas rinķīti no DEPO santehnikas nodaļas. Rinķītis ātri nodilst un ir bieži jāmaina. Malums no placinātāja arī visuāli uz aci izskatās diezgan parupjš.
Vienīgais labums šādam malumam ir tas, ka iejavu var stundām ilgi cirkulēt nemaisot un drabiņas nesablīvējas un pēc tam vēl var ātri piespiedu kārtā misu izsūknēt uz vārāmo katlu. Diemžēl tas atstāj sliktu ietekmi uz brūža efektivitāti. Kopš sāku lietot savu brūzi komplektā ar leišos iepirkto iesalu kas samalts ar manu placinātāju brūža efektivitāte nokritās zem 70%.
Daži mēģināja minēt ka man ir trāpījusies neveiksmīga iesala partija, bet es pats metu šķību aci uz placinātāju.
Lai eksperimentālā kārtā noskaidrotu vainīgo, man bija vajadzīgs cits placinātājs. Man par laimi “Labieša” džeki nolēma bāzēties man tieši pie darba un neliedza man iespēju kādu laiciņu padarboties ar viņu placinātāju.
** Žetons džekiem par atsaucību. Vēlāk viņi atļava arī pasmelties rauga putiņas no mucas. PALDIES!
Jāsaka ka Edgara placinātājs nav tāds industriāls kā Jānim un ir vairāk piemērots vienkāršam mājbrūvētājam nevis tāda izmēra ražotnei. Viņam esot dažādas kaites kuras par laimi es savā malšanas reizē nepiedzīvoju. Malums vizuāli izskatās krietni smalkāks nekā ar manu vai Jāņa placinātāju. Arī graudu miziņas ir diezgan saplēstas.
Iejaucot šādi samaltus graudus es ātri vien sapratu par kādu drabiņu sablīvēšanos mūždien stāsta Edgars. Sūknis sāka rīstīties un skaļi kautkt pēc palīdzības. Arī misas plūsma praktiski apstājās. Nācās diezgan regulāri maisīt, lai sūknītis nenobeigtos. Ar visu to vienā brīdī sūknītis apstājās un sāka neveselīgi tikšķēt. Labi ka pēc profilaktiskās izjaukšanas/salikšanas sūknītis atdzīvojās. Vārdusakot brūvēšanas diena izdevās krietni smagāka nekā iepriekš. Ļoti sagribējās iejavas mikseri … ar elektromotoru un lāpstiņām … kas manā vietā to iejavu maisītu. Vēl viena interesanta lieta ko pamanīju ir papildus misas spainis kurš pēc skalošanas neietilpa vārāmajā grāpī. Izskatās ka smalkāk samalts iesals pēc mērcēšanas atdod vairāk ūdens. Protams pēc vienas reizes nekādi precīzie mērījumi un novērojumi nav dokumentēti, bet man likās ka no drabiņām iztecēja 20 – 25 litri ūdens vairāk nekā gaidīts. (Ja vien kļūda neradās kaut kur citur)
Labā ziņa ir tāda, ka arī šim kokam ir divi gali. Pēc sākuma blīvuma pamērīšanas no fermentera izrādījās ka smalkais malums + regulāra maisīšana ir nākuši par labu brūža efektivitātei. Pēc aptuveniem aprēķiniem sanāca aptuveni 85%.
Tātad tagad ir skaidrs ka placinātājs ietekmē brūža efektivitāti. Nav skaidrs ko darīt tālāk. Man padomā ir vairāki varianti:
- Sakarā ar to ka Jāņa un Ausmas veikals ir atkal vaļā, varētu mēģināt sarunāt sarunāt mana iesala placināšanu viņu placinātājā.
- Varētu piebērt iejavai griķu mizas tecēšanas atvieglošanai. Kādreiz ķirbju alus iejavai diezgan veiksmīgi pielietoju šo triku.
- Vēl varētu saņemties un uzbūvēt sev kārtīgu placinātāju un vēlams arī iejavas mikseri bonusā.
Droši vien jau ka vajadzēs izmēģināt visus trīs variantus. Kad būšu izmēģinājus, noteikti ziņošu par rezultātiem.
Leave a Reply