Liels prieks, ka KapteinisEdgars uzņēmās iniciatīvu saorganizēt vietu, lai var sanākt un uzvesties skaļi ar diskusijām par un ap alu. Paldies “Melno cepurīšu balerijas” īpašniekam, kurš atvēlēja vietu mūsu kopā sanākšanai.
Paldies visiem 18 dalībniekiem, kuri ieradās, kuri radīja kopā patīkamu atmosfēru jeb kā Andis teica: “Ģimeniska atmosfēra”. Dalībnieki: es – alusvedēja sieva, Sergejs – alusvedējs, kastrolis, žuks, Uģis, Andis un viņa sieva Sandra, Jānis no Miķeļa alus darītavas, Egils, kapteinisEdgars, Mārtiņš, Ilvars no Viedi alus darītavas, Aigars, Leons, Kristīne, Agnis, kā arī Kalēja alus 2 pārstāvji.
Paldies par 38 alus šķirnēm (pieļauju, ka kādus 2 esmu izlaidusi). Lai arī pati mēli pamērcēju 4 alus šķirnēs, pārējos neriskēju kā šoferis esot. Tad nu smalkāk par katru no alus šķirnēm, par kurām diskutēja gan skaļāj, gan klusāk, vai vispār nedzirdēju viedokli. Piedodiet, ja nepiefiksēju kādu jūsu vērtējumu, jo viens otru mēģināja pārrunāt, katrā stūrī savas diskusijas, bet man ir tikai divas ausis:
- Egila tumšais #115 ar rudzu pārslām
- Žuka – salds, kaķots
- Alusvedēja “Summer Ale” – pārgāzēts
- Miķeļa alus – dzerams
- Ilvara tumšais ingvers – spēcīgs aromāts, labs
- “Slīkstošais jūrnieks” – nav aromāta, labs
- Viedu “Aklais randiņš” 5% – brūža garša, saldens, vienkārš, sabalansēts, vajag vairāk gāzi
- Viedu “Riekstkodis” 4.6%, vienreizēja partija, sieviešu dzēriens – interesants, graudains, E247 (riekstu ekstrakts), dzidra krāsa, tāda sajūta, ka tajā iemaisīts saldējums
- Kristīnes “Mārtiņdienas alus” – salds, nav nekāda vaina
- Kalēju “Smoked IPA” kūpinātais iesals, rozā pipari, kadiķogas – īpatnējs, forša IPA
- Uģa “Kreņķis Latgales IPA” – dikti apiņots, neliela pēcgarša, šķidrs, daudz gāzes
- Agņa beļģis “Blondais” – labs, tipisks beļģis
- Anda beļģis – jūtams beļģis
- Anda anīss – klepus zāles, labs
- Alusvedēja anīsa – skābens, kāds atzina arī par tā neko, daži izlēja blenderī, Andis “švaki špikots”
- Mārtiņa ķirbis – smarža laba, baigi labais, gandrīz kā piparkūkas garšas ziņā
- Agņa “Beļģu IPA” – tīrs, labs, dzerams, patīkams aromāts
- Kalēju “Pond Pale Ale” – benzīna smarža, smuka krāsa, labs
- Aigara IPA – dikti gāzēts
- žuka “kaut kāda IPA” – negaršo pēc IPAs
- Anda Stouts – salds, labs, biezs, dīvains, kafijas pēcgarša
- Uģa “Harvest Ale” ar pašaudzētajiem apiņiem – kaut kas par daudz
- Kalēju “MaiBock” – labs, normāls, arvien sūdīgāks
- Agņa “Dzintara lāgeris” –
- Uģa ar zaļo tēju – interesants
- Anda Ale –
- žuka un kastroļa 3.5gadus vecs aliņš – nāsīs cērtas gāze, ābolu smarža, briesmīgs, stiprs, talkā ņem blenderi
- Uģa Saisons – smaržā kaut kas TĀDS, asociējas ar vasaru
- Egila gaišais, ar pīlādžiem un melno plūšķoka ogām – rūgts, izteikti jūtama ogu garša
- Kalēju “Muscat Grape Ale” – pārlieku sajaukta smaržu un garšu buķete
- Kalēju “Miežu vīns” – smarža laba, spēcīga garša, daudz nevar iedzert
- Kastroļa alus aizgāja pa gaisu, precīzi alusvedējam klēpī
- Kastroļa beļģu triperis – kastroļa piegarša
- Kalēju 12.mēnešu noturētais “Imperiālais” – labs
- Kalēju “Abbey Blonde” – īsts acetons, “Wheeee!”
- Mārtiņa tumšais – labs
- Kalēju “Lavandas stouts” – salds, ļoti patīkams aromāts, laba garša
- Anda Aldara konkursa alus (pēdējās vietas ieguvējs) – ābolaina garša, iesalains
Lieki piebilst, līdz ko tika atnests ēdiens, alus tika ieliets kausos kā piedeva pie ēdiena un pazuda vērtēšanas vārdi.
Starp alus vērtēšanām tika skaidrota terminoloģija par to kas ir IPA, kaķošana, lāgers u.c. Diskusēts par to vai iesala uzglabāšana var ietekmēt alus blīvumu; kur un kā jātaisa ūdens analīzes, vai vērts to taisīt; par dažādu tautu kultūrām; par tehnikas/tehnoloģijas niansēm brūvēšanas procesā; pieredzes apmaiņa par alus brūvēšanas niansēm, sastāvdaļām, temperatūrām utt. Kā arī neizpalika diskusijas par mājbrūvētāju gada lielāko pasākumu maijā, bet tā arī nenonāca pie kopsaucēja.
Tā kā aizvadīts 1. mājbrūvētāju pasākums Jelgavā veiksmīgi, tiekamies 2. šādā pasākumā 2016.gada 23.janvārī!!!
Leave a Reply