Alusvedēja mājas alus blogs. Vēl viens veids kā mājās brūvēt mājbrūvētu alu.
Header

Alus raugi kurus es izmantoju.

August 23rd, 2013 | Posted by alusvedejs in alus

Daudziem jau zināms, ka es esmu tumšo alu cienītājs un tāpēc visbiežāk gatavoju tieši porterus un stoutus. Ilgu laiku mans iecienītākais raugs bija (principā joprojām ir) vietējā tirgū viegli pieejamais Fermentis Safale Ale S-04 .
Šo raugu es iecienīju dēļ sekojošām īpašībām:
citi raugiIepriekš tiku raudzējis arī ar citiem vietējā tirgū pieejamiem sausajiem raugiem tādiem kā S-05, S-33, T-58 taču tie kaut kā neaizķērās.

  • zema norūguma pakāpe. atstāj lielāku beigu blīvumu un tumšajam tik nepieciešamo biezumiņu
  • atstāj labi jūtamu dedzinātā iesala garšu
  • labi nogulsnējās raudzējamā traukā un pudelēs ir maz nogulsnes
  • brīvi pieejams vietējā tirgū. var ātri un lēti nopirkt
  • pieejams sausā veidā, kas atveglo glabāšanu

Nākošais raugs ar kuru es eksperimentēju ir Nottingham Ale Yeast. Šis raugs manu uzmanību piesaistīja ar “good tolerance to low fermentation temperatures (12°C/54°F) that allow this strain to be used in lager-style beer”. Raudzējot zemā temperatūrā (+15 °C manā gadījumā) šis raugs patiešām ražos lāgerīgu alu. Diemžēl viņš noraudzē diezgan dziļi un noēd praktiski visu tumīgumu. Šī iemesla pēc es viņu vairs neizmantošu brūvējot tumšos alus. Toties gaišais alus ar šo raugu sanāk lielisks. Gadu atpakaļ šo raugu nācās pirkt internetā un gaidīt paciņu no ārzemēm. Šobrīd raugs ir palicis pieejams vietējā tirgū. Noteikti turpināšu lietot šo raugu brūvējot gaišos alus.

Lai arī ar S-04 sanāk labs stouts, apkārt ir vēl ļoti daudz raugu kurus ir vērts pamēģināt. Šobrīd es eksperimentēju ar WLP002 English Ale Yeast, ar kuru laipni padalījās labie džeki no Labieša. Diemžēl ar pirmo piegājienu man ne pārāk labi sanāca sadraudzēties ar šo raugu un rezultāts sanāca atšķirīgs no gaidītā, bet noteikti mēģināšu vēlreiz.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *